tisdag 28 september 2010

torsdag 20 maj 2010

Test av läsplatta - Sony Reader PRS-600 och Sony Pcket Reader

Sony Reader PRS-600 är den första läsplattan jag testat i vårt läsplatteprojekt. Jag började med att ladda ner två böcker från Elib - som lån från Burlövs bibliotek. Enkelt och smidigt, fick dock uppdatera min profil på Sonys hemsida så att även denna läsplatta blev inlagd där. Detta antar jag beror på DRM skyddet. Min egen läsplatta är ju också en Sony fast en Pocket Reader, så jag var redan van vid denna hantering.

Jag passade också på att testa att ladda ner en ALA-rapport i pdf format, som även den gick utmärkt att läsa och ladda ner.

Med Sony Reader hanterar man böckerna på datorn, vilket jag efter min första motvilja nu tycker fungerar väldigt smidigt.

Sony Reader PRS-600 har till skillnad från Sony Pocket Reader en touch-skärm, trevligt men tillför inte så jättemycket tycker jag.
Knapparna för bläddra, lägga bokmärken och förstora/förminska sitter mer användarvänligt på pocket reader.
Zoomen är dock bättre eftersom den har 5 steg i stället för Pocket Readers 3.
Ett extra plus med PRS-600 är att den hanterar både ljudfiler och även foton.

PRS-600 har en trevlig meny, där man ser utsidan av boken. Men en allmän reflektion kring läsplatteläsande är att man glömmer bort titeln på boken som man läser. När man tar en vanlig bok ser man automatiskt utsidan och titeln innan man börjar läsa, medan när börjar läsa på läsplattan kommer direkt in i boken där man senast slutade. En medarbetare föreslog att en läsplatta med en extra skärm på baksidan som visar vilken bok man läser kunde vara en framtida idé! :-)

onsdag 12 maj 2010

Dags igen - denna gång är det läsplattor i fokus

Denna blogg har nu fått en ny funktion. Efter att ha avslutat kursen "10 saker på SLUB", trodde jag att bloggen skulle få vila, men nu är det dags för nästa projekt där vi bloggar om våra reflektioner. Det är dags för vårt läsplatteprojekt där vi i personalen testar ett antal läsplattor och skriver om resultatet.

fredag 12 februari 2010

Jippie!

Jippie - jag har nu gått iland med kursen "10 saker på SLUB". Jag är jätteglad att jag genomgått denna kurs och tagit mig igenom alla modulerna. En hel del nytt har jag lärt mig och också fått möjligheten att repetera lite.

Jag hoppas verkligen att alla inom organisationen tar chansen att prioritera denna kurs - den är viktig för vår verksamhets framtid och för den personliga utvecklingen!

Tack alla ni i arbetsgruppen som gjort ett så utmärkt jobb med kursen!

Har du några idéer på hur SLUB kan använda sig av widgets?

SLU använder ju widgets för nyheter ur Epsilon, vilket jag tycker är utmärkt! Detta skulle vi säkert kunna utveckla vidare till att hjälpa våra kunder att synliggöra och få tillgång till relevant information.
Givetvis kan vi också använda widgets för att synliggöra filmklipp osv som skulle kunna marknadsföra och informera om olika tjänster vi har. Så det är bara att fortsätta fundera över hur vi bäst kan använda detta!

Använder du dig redan av eller tror du att du kommer att börja använda dig av en personlig sida i ditt arbete eller privat?

Jag hade redan lagt upp en iGoogle sida, men nu fick jag tillfälle att se över den och ändra. Jag tycker att det först var lite väl bundet och jag hittade inte de funktioner som jag ville ha, men så - wow - släppte det! Nu har jag en egen sida där jag kan följa bloggar och rss-flöden och där jag enkelt kommer åt Google-map, en valutakonverterare, en engelsk-svensk översättning och lite mer. Utmärkt!

Detta kan säkert vara bra både i jobbet och privat, för att hitta tillbaka till de egna sakerna. Ska jobba lite mer med att få till sidorna så som jag vill ha dem.

Dessa tjänster bygger mycket på samarbete kring dokument - ser du några poänger med det för SLUB som organisation?

Allt vi gör i vårt arbete gör vi för den organisation vi jobbar i - i mitt fall SLU. Jag kan aldrig själv veta när någon annan behöver få tag i något av det jag skrivit, producerat, varför det är jätteviktigt att det hela tiden finns tillgängligt för alla som jobbar här. Samtidigt delar jag med mig av min kunskap och det jag gjort genom att låta alla få tillgång till mitt material. Det är ytterst lite som jag gör i jobbet, som inte kan ligga tillgängligt för alla mina kollegor. Sen om vi lägger detta på vår gemensamma y-disk eller i Google docs eller i ngn annan webbaserad tjänst är ngt vi gemensamt får ta en strategisk diskussion kring.

Tror du att du själv kan ha användning av något av dessa alternativ till Office?

Jag har själv använt t ex Google docs när jag arbetat på gemensamma dokument inom Expertgruppen för kompetensfrågor. Har också jobbat med gemensamma presentationer med kollegor utanför SLU.

Inom SLU skulle jag kunna använda det i samma syfte. Faktiskt är att vi redan nu har lagt upp t ex vårt kundtjänstschema i Google docs för att våra biblioteksvärdar ska kunna skriva upp sig på pass direkt i schemat.

Vilka för- och nackdelar ser du med webbalternativ till Office, jämfört med det vanliga Officepaketet?

Fördelarna är att man inte behöver ha en egen server för att lagra dokument utan kan ha dem ute i "molnet", man kan också dela dokument med folk både inom den egna organisationen och utanför. Bra när man t ex ingår i arbetsgrupper med flera som kommer från olika organisationer.
Nackdelen är bl a ägarskapet över de egna dokumenten och osäkerheten kring vem som i själva verket kan komma åt informationen.

måndag 18 januari 2010

Tycker du att sociala bokmärkeshanterare är användbart för biblioteket? Hur?

Kan vara ett sätt att dela bokmärken med sina kollegor och kunder. Möjligen kan man lägga upp ett gemensamt konto för att hantera gemensamma bokmärken på många olika datorer. Bra sätt att dela med sig av kunskap.

Vore intressant att lägga upp ett konto där alla kunder kunde lägga in tips på bokmärken som de hittar och vill dela med sig av!

Har du själv någon användning av sociala bokmärkeshanterare?

Jag tycker det verkar smidigt att spara alla sina bokmärken på ett ställe. Bra när man är ute och reser och vill komma åt olika favoriter på olika datorer. Också bra om man använder olika browsers på samma dator.

Kommer du själv att använda dig av Social News Sites?

Jag har lagt upp ett konto i Digg , detta har jag kopplat till mitt Facebook konto. Därför tror jag att jag kanske kommer använda mig av Digg eftersom jag samtidigt kan länka upp nyheterna på FB. Smidigt och samtidigt får nyheterna en större spridning!

Hur skulle biblioteket kunna kunna använda Social News Sites?

"I de sociala nyhetsmedierna skriver man inte själv inläggen men både de och mikrobloggarna är ett sätt att följa vad som är aktuellt för människor idag. Social News Sites är också ett sätt att bevaka vad som skrivs inom ett visst ämne på webben. Hur skulle biblioteket kunna kunna använda Social News Sites?"

Biblioteket skulle kunna använda detta för att samla intressanta nyheter så att flera kan läsa. Perfekt för viss omvärldsbevakning så man håller koll på läget!

Kommer du själv att använda en mikroblogg?

Jag tror inte att jag kommer använda min mikroblogg. Jag har lagt upp en på Twitter som heter catharinaisberg, men jag tror inte att jag kommer vara en flitig användare. Jag bloggar och använder Facebook samt har en profil på LinkedIn, så jag tycker det räcker... :-)

Ser du någon fördel/nackdel med mikrobloggar framför andra sociala verktyg, t ex vanliga bloggar?

Fördelen är helt klart mikrobloggens begränsade textlängd. Detta gör att man får öva sig att plocka ut det väsentliga och ger korta inlägg som kan underlätta i dagens informationsöverflöd.

Nackdelen är att man inte kan beskriva och förklara vad man skriver. Inlägg kan pg av sin korthet missförstås.

Hur skulle biblioteket kunna använda sig av mikrobloggar?

Mikrobloggar kan användas för att få ut snabba meddelanden till kunderna i ett ständigt uppdaterat flöde. Dessa meddelanden kan vara ännu mer informella till sin karaktär än t ex på i en vanlig blogg. Kanske mer som ett Facebook-nätverk, men med snabbare flöde. Men jag tror faktiskt inte att Mikroblogg är riktigt rätt forum för biblioteken. Känner mig kluven...